Låna privat för att täcka oförutsedda utgifter
Ibland händer det att pengarna inte riktigt räcker till för en oförutsedd utgift – kanske gick bilen sönder precis innan löning, eller så havererade tvättmaskinen vid helt fel tillfälle. Vid dessa tillfällen kan det vara en bra lösning att låna privat för att tillfälligt täcka utgifterna. Notera dock att det inte är att rekommendera att låna mer än vad som verkligen behövs.
Hur vanliga banklån skiljer sig från att låna privat
När man tar ett lån för att till exempel köpa hus tar kreditgivaren huset som säkerhet för lånet. Detta innebär att om låntagaren inte kan återbetala lånet, överlåtes huset till kreditgivaren. Privatlån – ibland också kallade blancolån – har inte någon säkerhet och därför är räntan högre. Den högre räntan fungerar som kreditgivarens riskpremium för att inte utställa någon säkerhet för lånet. Andra saker som skiljer sig är beloppsgränser, vilka ofta är lägre än för lån med säkerhet, och återbetalningstid. Återbetalningstiden är vanligtvis kortare än för andra typer av lån.
Jämför privatlån innan val
Det finns många jämförelsesajter för privatlån, vilka kan underlätta betydligt vid valet av kreditgivare. Även om en kreditgivare utger sig för att ha lägst ränta, kan andra delar av villkoren göra dem till dyra alternativ. Det är därför viktigt att ha gjort sig medveten om det finstilta när man lånar privat:
- Effektiv ränta. Detta är kreditvärldens motsvarighet till matbutikens jämförelsepris. Den effektiva räntan inkluderar alla kostnader för krediten beräknat på ett år. Detta innebär att aviavgifter och uppläggningsavgifter är inkluderade i denna räntan. Det är alltså den effektiva räntan som ska användas för att jämföra olika lån. Det är dock inte nödvändigt att ge sig på att beräkna detta själv – enligt Konsumentkreditlagen är långivare alltid skyldiga att uppge den effektiva räntan för olika kreditprodukter.
- Återbetalningsmetod. Det finns två återbetalningsmodeller som kreditgivare använder sig av – rak amortering eller annuitet. Beroende på vilken återbetalningsmetod som gäller kan den totala kostnaden för lånet skilja sig åt. Detta beror på att beräkningsmodellen för räntan skiljer sig åt. Generellt är privatlån annuitetslån, vilket vanligen är den dyrare av de två modellerna.
Notera också att varje långivare gör en kreditbedömning, vilken till viss del fastställer räntan, på den som ansöker om lån. Eftersom varje långivare gör en individuell bedömning kan det vara värt att höra sig för bland ett par olika aktörer för att få en så bra prissättning som möjligt.
- Framtidens Energiutmaningar - 28 mars, 2024
- Effektiv Rekrytering i den Digitala Erans Tidsålder - 26 februari, 2024
- Förståelse för lön och skatt i Sverige - 10 november, 2023