Därför väljer vissa konsumenter att låna utan UC

På senare år har det skett stora förändringar på den svenska finansmarknaden. Detta gäller inte minst när det kommer till fintech och låneprodukter. Till exempel har det blivit vanligare än tidigare att ansöka om lån utan UC. Detta betyder att du som konsument och låntagare ansöker om att få låna pengar utan att en kreditupplysning görs via Upplysningscentralen (UC). Detta är förvisso den ledande aktören på den svenska marknaden för kreditupplysningar, men det finns även alternativ. Men varför väljer vissa konsumenter att låna så här?

3 skäl till att många konsumenter föredrar lån utan UC

Många konsumenter väljer att ansöka om lån utan UC av följande skäl:

  • Undvika förfrågningar hos Upplysningscentralen. Varje gång en låneansökan görs skapas en förfrågan som sparas under en viss tid. Andra långivare som gör kreditupplysningar på dig kan se de förfrågningar som tidigare har gjorts. Så om många förfrågningar har gjorts på kort tid kan detta potentiellt sett signalera för långivarna att det är riskfyllt att låna ut pengar till dig. Därför väljer många konsumenter att istället söka sig till de långivare som anlitar andra kreditupplysningsföretag.
  • Låg kreditvärdighet. En annan anledning till att många väljer att ansöka om alternativa lån är för att de har en låg kreditvärdighet. Om din ekonomiska historia är långt ifrån perfekt kan ett traditionellt banklån vara utom räckhåll för dig. Därför vill du kanske inte att en kreditupplysning görs via Upplysningscentralen. De alternativa långivaren ser till hela bilden och bedömer allt från din kreditvärdighet och inkomst till din anställning och andra faktorer. Därmed kan möjligheter till att få låna öppnas upp för dig.
  • Snabbheten och smidigheten. Ett tredje skäl till att många konsumenter väljer att ansöka om lån utan UC har att göra med snabbheten och smidigheten. Dessa lån brukar nämligen hanteras betydligt fortare än vad traditionella lån hos bankerna gör. Eftersom en kreditupplysning görs hos en annan leverantör av sådan kan processen gå väldigt fort. Detta är därför ett bra alternativ för låntagare som snabbt behöver få låna pengar.

Stämmer dessa egenskaper in på dig? Då kanske du bör överväga att titta på denna möjlighet.

Susann Lind