Avanza Courtage

Allt om Avanza courtageavgifter. Om ni själva har erfarenhet av att handla med aktier så har ni troligtvis hört uttrycket Courtage, till exempel Avanza Courtage. Just Courtage är ett uttryck som hör ihop med aktier och aktiehandel, och något ni kommer att stöta på om ni exempelvis handlar aktier hos Avanza. Har ni inte tidigare handlat med aktier så kan det här uttrycket kännas något konstigt. Vad är det egentligen? Och vad innebär det? I den här artikeln reder vi ut allt som kan vara intressant och nödvändigt att veta om just Avanza Courtage.

Vad betyder Courtage?

Avanza CourtageCourtage, som vi nämnde, är ett uttryck som hör ihop med aktier och aktiehandel. Oavsett vilken bank eller nätmäklare du är medlem hos så är sannolikheten väldigt stor att du någon gång kommer se uttrycket Courtage, speciellt om du handlar dina aktier eller värdepapper på egen hand. Hos just Avanza gäller dock inte courtage vid fondhandel.

Så vad betyder då egentligen det här med Courtage? Om du själv handlar dina aktier och har erfarenhet av det så vet du troligtvis om det, om inte annat så lär du stöta på det. Vid ett aktieköp måste du i de allra flesta fall betala ett visst courtage, vilket alltså är den handelsavgift som banken eller företaget i sig har bestämt sig för att ta för aktien.

Hur avgörs courtageavgiften för en viss aktie?

I de allra flesta fall är det banken eller nätmäklaren som själv har satt olika courtageavgifter för olika aktier, där själva kursen i sig också kan variera beroende på vilken marknad du handlar på och summan som du handlar för.

Vanligt är att den grundliga courtageavgiften på en viss aktie är förutbestämd, och att den då ökar ju mer du tänkt handla för. När det kommer till just Avanza Courtage så räknas courtageavgiften ut automatiskt utifrån storleken på handelsaffären, där kostnaden räknas ut nästkommande dag och läggs på den inköpskostnad du fick betala vid själva affären.

När du handlar aktier betalar du alltså inte bara för aktien i sig och den aktiekurs/pris som den handlas för, utan du betalar även för courtageavgiften för att du ska få köpa aktien. Vad Courtaget för en viss aktie är på kan variera mellan olika medlemskap och mellan olika banker, och det är här hela redogörelsen för Avanza Courtage kommer in i bilden.

Vad är Avanza Courtage? Vad innebär det för mig?

Om du är kund hos Avanza och handlar aktier via deras mäklare kommer du garanterat stöta på uttrycket courtage. Generellt så gäller det faktum att du inte behöver betala lika mycket i avgift om du gör en mindre aktieaffär och köper färre aktier, i och med att courtaget ofta är satt från början och räknas ut parallellt efter antalet aktier oberoende av mängden eller antalet.

Just Avanza har dock ett lite speciellt upplägg vad gäller deras courtage och vad som bestämmer courtage, och där är det alltså inte självklart att du alltid måste betala ett högre courtage bara för att du gör en större affär. I och med att Avanza erbjuder olika medlemskap, även courtageklasser, kan du själv vara med och påverka vad just din courtageavgift landar på.

· Olika courtageklasser hos Avanza

När det kommer till Avanza Courtage så finns det som sagt olika courtageklasser, alltså medlemskap, som du kan välja mellan. Då funkar det som så att du, när du blir kund hos Avanza så får du själv vara med och kika på vilken typ av medlemskap som passar dig och din aktiehandel bäst.

Det är nämligen som så, som vi tidigare nämnt, att en aktieaffär och dess courtageavgift ofta bestäms av affärens storlek och hur många aktier som ska handlas. Hos just Avanza kan du välja mellan fem olika courtageklasser; Start, Mini, Small, Medium och Fast pris.

Dessa är alltså baserade på hur stora eller små affärer du kommer göra under året, och finns till för att du då inte ska behöva betala onödigt mycket i avgift bara för att du är medlem hos en nätmäklare och vill handla aktier.

Avgiften är satt i förhållande till summans storlek, där exempelvis du som inte handlar för så stora summor kan välja en variant där du inte behöver betala så mycket. På så sätt kan du själv välja vilken du vill tillhöra, och även avgöra hur mycket du vill betala i avgift för att få göra dina affärer. Det går även att byta courtageklass vid behov.

· Vilket Avanza Courtage passar mig bäst?

Egentligen är det inte så svårt när det kommer till det här med aktiehandel och olika courtageklasser, trots att de finns fem olika att välja mellan när det kommer till just Avanza Courtage. Nedan följer en kort sammanfattning om de olika courtageklasserna hos Avanza.

  • Courtageklass Start

Det här paketet är lämpligt för dig som är ny på aktiemarknaden och som tänkt göra mindre affärer. Här betalar du 0kr per aktieaffär med 0% i rörlig ränta, så länge du inte har över 50 000kr på ditt Avanza sparkonto. Om du överstiger 50 000kr i eget insatt kapital eller gör över 500 gratis aktieaffärer flyttas du vidare till Mini.

  • Courtageklass Mini

Det här paketet är även det till för dig som gör mindre aktieaffärer. Det här ska du använda om du inte ska göra aktieaffärer på mer än 15 600kr åt gången, alltså för en affär. Om du väljer paketet Mini har du ett lägsta courtage på 1kr på affärer under 400kr, och på affärer över 400kr betalar du ett rörligt courtage på 0,25% per aktie.

  • Courtageklass Small

Det här paketet är lämpligt för dig som gör medelsmå affärer på aktiemarknaden, det vill säga mellan 15 600–46 000kr per aktiehandel. I det här paketet får du ett lägsta courtage på 39kr per aktieaffär under 26 000kr, medan den rörliga courtaget på 0,15% gäller på affärer över 26 000kr.

  • Courtageklass Medium

Det här paketet är till för dig som gör medelstora till lite större affärer. Här gäller Avanza Courtage för dig som handlar med 46 000–143 500kr per aktieaffär, där du får ett lägsta courtage på 69kr per gång om du handlar för under 100 000kr. För att kompromissa för det höga courtaget är den rörliga räntan på 0,069% för affärer över 100 000kr.

  • Fast Pris

Det här paketet är Avanzas sista alternativ, och något du ska välja om du gör affärer över 143 500kr. Med andra ord är det här utformat för de allra största handlarna, som omsätter stora summor varje dag och som vill ha ett och samma pris på courtaget oavsett affär. Här gäller alltid courtageavgiften på 99kr, oavsett aktie och affärens storlek.

Vad bör jag tänka på när jag ska välja Avanza Courtage?

När du blir ny kund hos Avanza kommer du automatiskt att placeras i den courtageklass som kallas för Start, där du inte behöver betala någon courtageavgift fram till dess att du har över 50 000kr på ditt sparkonto eller gör över 500 gratisaffärer per år.

Om du planerar att sätta in mer pengar på ditt konto eller göra större affärer i framtiden har du alla möjligheter att byta courtageklass när det passar dig och din aktiehandel, där du själv kan byta klass en gång varje dag. Om du överstiger maxgränsen om 50 000kr eller 500 affärer per dag kommer Avanza automatiskt uppgradera dig, så de har också koll på sådant.

Avanzas frågeformulär för nya kunder

Det som är så smart hos just Avanza är att de hjälper dig att välja passande courtageklass då du ska bli kund hos dem genom att de låter dig svara på ett antal frågor gällande ditt sparande och planerade storlek på diverse insättningar och aktieaffärer.

På så sätt behöver du inte själv ha stenkoll på exakt alla courtageklasser och vad som gäller i minsta detalj, utan genom att svara på deras frågor kan du och dem få en ungefärlig bild av vilket paket som skulle passa dig bäst.

Det gör dem dels för att de själva vill veta vem du är och vad du planerat att göra hos dem, samtidigt som de också gör det för att hjälpa dig på traven och ge dig rätt förutsättningar när det kommer till avgifter. De vill se till att alla som vill får möjligheten att lära sig mer om aktier och utföra aktieaffärer på egen hand utan att avgifterna ska vara onödigt höga i förhållande till dina förutsättningar.

Sammanfattning om Avanza Courtage

Det finns ingen tvekan om att Avanza är måna om att alla ska känna sig välkomna att ta del av deras bank och aktiehandel, där de själva gärna lär dig om fördelarna och de olika möjligheterna som kommer med att investera och spara i rörliga marknader.

Tack vare deras olika courtageklasser kan du hitta ett medlemskap som passar dig och ditt årliga sparande eller storlek på planerade aktieaffärer och kommande insättningar. Avanza är väldigt tillmötesgående och finns där för att ge dig hjälp och råd om du själva är intresserad att bli kund hos dem.

Det bästa är att ditt courtage, alltså den avgift du måste betala per aktieaffär, kommer att variera beroende på hur stora affärer du gör och hur mycket sparkapital du sätter in på din portfölj.

Välj mellan olika courtagepaket och hitta det som passar dig bäst, för att sen påbörja ditt sparande och sätta igång med investeringar. Vid behov kan du byta Avanza Courtage om ditt sparande eller dina aktieaffärer skulle öka mot vad du själv trodde från början. Courtageavgiften finns till av en anledning, men det finns alla möjligheter att anpassa den efter dina egna aktiekunskaper!

Läs vår artikel om Nordea Courtage här

Susann Lind