Strategi för investering

Fonder är en strategi inom investeringar som passar dig som vill ha en årlig inkomst men utan att du behöver arbeta speciellt mycket för den. Utdelningsfonder är specifika fonder som har ägande i aktier med en stabil utdelning, och målet med dessa fonder är att ge en hög direktavkastning (utdelning) från innehavet. Det kan vara fonder inom olika branscher och länder.

Vanliga fonder är smarta på så sätt att du som investerare inte behöver varken ha kunskap eller intresse att välja de aktier som du ska investera i. Själva placeringarna utförs nämligen av fondens utsedde förvaltare. Förutom denna fördel får du även en bred riskspridning samt att det finns möjlighet att investera i olika länder eller branscher där det kan vara svårt att köpa aktier om du är en privatperson.

Vad är skillnaden mellan utdelningsfond och aktieutdelning?

Om fonden äger aktier som i sin tur ger utdelning, går denna utdelning direkt in i fonden där en förvaltare sedan avgör hur pengarna ska investeras. Den största skillnaden mellan en utdelningsfond och en aktieutdelning är att du får den ena (aktieutdelningen) på ditt konto så du själv kan göra vad du vill med pengarna, medan du inte har samma förmån med en utdelningsfond då förvaltaren istället bestämmer detta. Viktigt att notera att du inte förlorar några pengar, du kan bara inte bestämma vart pengarna ska användas till på samma sätt som vid en aktieutdelning.

Liksom vid en aktieutdelning är det oftast vettigt att återinvestera pengarna i fonden. Man bör inte investera i utdelningsfonder om man önskar ta ut pengarna inom kort utan denna strategi bör ses som en långsiktig sådan.

Se gärna vår artikel om att investera i utdelningsfonder!

Alva Martinsson
Senaste inläggen av Alva Martinsson (se alla)