Går det att handla med gratis courtage hos Avanza?

Ja, det är möjligt att handla aktier helt utan courtage hos Avanza. Men det finns några punkter att tänka på så att inte courtage plötsligt uppstår.

 • Upp till 50 000 kr
  Courtagefri aktiehandel kan ske upp till att personen har 50 000 kr i samlat värde hos Avanza. Detta gäller även historiskt dvs. bakåt i tiden. Har personen haft över 50 000 kr hos Avanza för något år sedan kan inte denna gratisnivå väljas.

 • Mest 500 transaktioner under 12 månader
  Gratis aktiehandel får ske med maximalt 500 transaktioner över en period av 12 månader. Skulle det ske 501 transaktioner kommer personen automatiskt föras över till nivån över i courtageklassen.

 • Enbart på Stockholmsbörsen
  Det är enbart handel som sker på Stockholmsbörsen som omfattas av detta gratiserbjudande. Önskas handel ske från annan börs uppstår kostnad. Exempelvis kostar handel på First North 0,25 % och minst 1 kr och på NGM-listan 0,25 % samt lägst 19 kr.

 • Enbart telefonorder
  De flesta som lägger order hos Avanza gör det online. Det är även vad som krävs för att undvika courtage. Sker istället handel genom en telefonmäklare uppstår en kostnad på 0,30 % av summan och lägst 238 kr.

Andra nivåer på courtage hos Avanza

De andra nivåerna, utöver Start, hos Avanza är:

 • Mini
 • Small
 • Medium
 • Fast pris

Mini, Small och Medium har alla ett procentuellt courtage samt en lägsta nivå. Exempel har Medium 0,069 % och minst 69 kr. Detta medan Fast Pris alltid har samma kostnad oavsett handelsvolym.

Det som avgör vilken nivå som ska väljas är uteslutande storlek på de ordrar som läggs. Eftersom det går att byta nivån på courtaget hur många gånger som helst kan detta ske utifrån hur handeln förändras. Ändring kan ske dagen efter senaste handelstillfället.

Småsparare väljer Mini

De flesta småsparare köper/säljer inte poster på mer än 15 600 kr per gång. Det innebär att den bästa nivån är ”Mini”. Här är nämligen procentsatsen 0,25 % och lägsta summa att betala per tillfälle 1 kr. Enligt Avanza passar nivån alla som handlar under 15 600 kr.

En del småsparare väljer även att ha 50 000 kr hos Avanza och sedan öppna konto hos annan aktiemäklare för att ta tillvara på deras gratiserbjudande. Genom att dela upp sparandet kan alltså lägre courtage uppstå.

Se vår artikel om Avanza courtage här.

Alva Martinsson
Senaste inläggen av Alva Martinsson (se alla)