Så lätt sparar du i indexfonder

Ett snabbare tips om du vill satsa på aktiemarknaden men inte vet hur du ska börja. Börja månadsspara i indexfonder! Oavsett om du tänker spara i fem eller femtio år är vi ganska säkra på att du aldrig kommer att ångra dig. Troligtvis kan du se fram emot en ganska god avkastning. Svårare än så behöver det inte vara att spara på börsen. Vi ska nu gå igenom lite mer i detalj hur du kan tänka kring det där med indexfonder.

Billigt är bra

Det är inte så ofta här i livet man kan säga att billigt är bra. Billiga saker brukar inte hålla så länge. När det gäller börsen och fonder är det dock tvärtom. Här bör du satsa på att komma undan så billigt som möjligt. Höga avgifter är en av ditt sparkapitals främsta fiender.

När du betalar dyra förvaltningsavgifter innebär det i praktiken att du får betala med ditt sparkapital. Det innebär att du har mindre pengar över som kan växa år in och år ut. I sin tur innebär det lägre avkastning. På sikt talar vi om riktigt stora belopp eftersom något som kallas för ränta på ränta gör att en liten avgift växer sig stor med tiden.

Här har indexfonder en viktig roll att spela. De flesta indexfonder är mycket billiga. Vissa av dem är till och med gratis.

Börja med att bestämma inriktning

Ett sparande i indexfonder har fördelen att du inte behöver fatta särskilt många beslut. Ett av de beslut som du ändå måste ta är vilken inriktning dina fonder ska ha.

Här är rådet att hålla det så enkelt som möjligt. Du behöver inte köpa tio olika fonder. Det är inte ens bra att göra det. Istället bör du satsa på att få en riskspridning som känns rimlig.

Det upplägg som Samuelssons Rapport har i en av sina nybörjarportföljer:

  • Indexfond global 40 %
  • Sverige indexfond 25 %
  • Europaindexfond 25 %
  • Indexfond tillväxtmarknader 10 %

Med fyra billiga indexfonder får du en fondportfölj som följer utvecklingen i världen och i Sverige mycket bra. Med en gnutta tillväxtmarknader ser du till att få extra tillväxtpotential.

Spara varje månad

När du bestämt dig för vika indexfonder du ska ha är det bara att börja spara. Det enklaste och bästa är att spara undan en bit av lönen genom automatisk insättning varje månad. På så vis går sparandet nästan per automatik. Efter några år kommer du att bli förvånad över hur mycket du lyckats spara undan!

Ett tips är att titta till portföljen en gång om året och se till så att fördelningen mellan fonderna är så som du tänkt. Ifall någon av indexfonderna sprungit ifrån de övriga kan du fördela om innehaven så att balansen blir jämn igen.