Nordnet Courtage

Allt om Nordnet courtageavgifter. När du handlar med aktier eller andra värdepapper så är det väldigt vanligt att du måste betala en courtageavgift, till exempel om du handlar via Nordnet. När det kommer till Nordnet Courtage så finns det en del olika courtageklasser som du kan ta del av, beroende på hur du handlar och hur mycket du handlar för. Nedan redogör vi allt som har med Nordnet och deras Courtage att göra, där både du som redan är bekant med det och du som är helt ny med det troligtvis kan lära dig något.

Vad betyder Courtage?

Info om Nordnet CourtageOm du tidigare handlat med aktier eller andra värdepapper så är det högst sannolikt att du stött på uttrycket courtage, eller courtageavgift eller handelsavgift som det också kallas. När du ska köpa eller sälja en aktie får du alltså både betala det pris/ den kurs som aktien värderas till, och då courtageavgiften för den aktien.

Hur avgörs courtageavgiften för en viss aktie?

Den här avgiften kan variera beroende på vilken aktie det är du ska köpa, vilken marknadsplats du handlar på, och vilken nätmäklare du handlar för. Kostnaden för courtaget är antingen ett fast belopp, eller så räknas det ut i procent i förhållande till aktien i sig eller i förhållande till just din courtageklass.

Beroende på vilken courtageklass du själv valt så kan den totala courtageavgiften bli lägre eller högre beroende på hur mycket du handlar. Ibland är priset fast, och ibland styrs det efter om du handlar många aktier för en större summa eller få aktier för en mindre summa.

Med Nordnet Courtage kan du själv välja vilken courtageklass som passar dig och dina aktieaffärer bäst, eller få hjälp med att hitta rätt. För att samtliga kunder hos Nordnet ska känna att det är lönsamt att börja investera i aktier, och inte behöva oroa sig för att courtageavgiften ska bli högre än handelssummorna, finns det olika alternativ att välja mellan.

Vad är Nordnet Courtage? Vad innebär det för mig?

När du blir kund hos Nordnet för att börja handla med aktier via deras nätmäklare så kan vi försäkra dig om att du någon gång kommer att behöva bli bekant med ordet Courtage. Om du inte redan vet vad det är så kan den här texten hjälpa dig, något som kan underlätta om du är intresserad av att börja handla med aktier eller andra värdepapper.

Just Nordnet Courtage är det upplägg som gäller för olika courtageavgifter hos Nordnet. Med tanke på att alla nätmäklare har någorlunda varierande upplägg så kan den aktuella courtageavgiften variera beroende på vad du ska handla och hur mycket du ska handla för.

En generell och rätt allmän ”regel” när man pratar om courtage är att du ofta får en lägre courtageavgift om du gör en mindre affär och köper färre aktier, och att du får en högre avgift om du gör en större affär. Men, med tanke på att det också finns olika courtageklasser så är det inte säkert att det är denna procentuella uträkning som gäller.

Det är alltså inte självklart att du måste betala mer bara för att du handlar mer, och det är där ditt medlemskap spelar in i bilden. Genom att själv vara med och bestämma vilken courtageklass du vill ta del av så är du också med och påverkar hur mycket du kommer att betala i courtageavgift för varje affär.

Olika courtageklasser hos Nordnet

Som tidigare sagt så kan du själv vara med och avgöra vilken courtageklass du vill ha, och därmed också bestämma hur mycket du kommer att betala i courtageavgift när du gör dina aktieaffärer. En courtageklass fungerar likt ett medlemskap, där själva medlemskapet baseras på hur mycket du sätter in på ditt konto och hur stora affärer du gör.

När du blir kund hos Nordnet får du alltså själv vara med och välja vilken klass som passar dig bäst, eller så kan du få hjälp och vägledning så att du hittar rätt courtageklass för just dig. Tanken är att du inte ska behöva betala mer i courtageavgifter än att det blir lönsamt för dig och just din aktiehandel, och därför finns det olika upplägg.

Med Nordnet Courtage finns det fyra olika courtageklasser att välja mellan; Mini, Liten, Mellan och Fast. Dessa baseras alltså på hur stora affärer som ska göras och hur mycket som kommer att sättas in på kontot under året, för att din aktiehandel ska kunna göras utan onödigt höga avgifter.

Sen finns det också en Kom igång-rabatt, vilket in princip är ett första medlemskap som du får chansen att ta del av när du först blir kund hos Nordnet och som ger dig möjlighet att ta del av stockholmsbörsen gratis. Dock krävs det att du uppfyller de kriterier som krävs för att du ska få Kom igång- rabatten, något vi redovisar för i detalj nedan.

Vilket Nordnet Courtage passar mig?

Kort sagt så handlar det om att du själv ska utgå från hur mycket kapital du planerat att sätta in på ditt sparkonto hos Nordnet, hur stora affärer du tänkt göra, och hur ofta du tänkt handla.

Mellan de fyra klasserna som finns har du rätt goda marginaler att hitta en som passar dina förutsättningar och planerad aktiehandel bäst. Nedan kommer en kort sammanfattning om Nordnets fyra olika courtageklasser, inklusive Kom igång- rabatten.

  • Courtageklass Mini

Det här paketet är lämpligt för dig som vill komma igång med aktier och som inte tänkt handla för mer än 15 600kr per order. Med den här courtageklassen har du en fast avgift på minst 1kr, och en rörlig ränta på 0,25% över en viss ordersumma då du handlar i Norden. Utanför Norden gäller minst 9kr och en rörlig ränta på 0,25%.

Om du har courtageklass Mini kan du också få ta del av Kom igång- rabatten om du uppfyller de kriterier som gäller. För att du ska få Kom igång- rabatten krävs det att du har courtageklass Mini, att du gör max 500 affärer per år, att du är medlem eller delar en depå på Shareville*, och att du haft max 80 000kr insatt hos Nordnet tidigare.

När du får tillgång till den här rabatten får du alltså möjligheten att handla på stockholmsbörsen utan kostnad, 0kr i fast ränta och 0% i rörlig avgift.

*Shareville är en form av medlemskap i ett socialt sparnätverk som Nordnet erbjuder sina nya kunder. Om du blir medlem i Shareville har du möjlighet att förlänga ditt courtagefria aktiehandlande och ta del av börsens alla tips och råd som finns bland de kunniga medlemmarna.

  • Courtageklass Liten

Den här courtageklassen är till för dig som gör lite mindre aktieaffärer, där den totala ordersumman ligger mellan 15 600- 46 000kr per order. I norden gäller en fast avgift på minst 39kr, och en rörlig ränta på 0,15% över en viss ordersumma. Utanför Norden gäller minst 49kr och en rörlig ränta på 0,15%.

  • Courtageklass Mellan

Courtageklass Mellan är lämpligt som medlemskap för dig som handlar för 46 000- 143 478kr per order. Här gäller en fast avgift på minst 69kr och en rörlig ränta på 0,069% då du handlar aktier i Norden. Utanför Norden gäller minst 69kr och en rörlig avgift på 0,089% över en viss ordersumma.

  • Courtageklass Fast

Om du alltid handlar aktier för en total ordersumma på över 143 478kr är Courtageklass Fast det bästa valet för dig. Kort sagt är det här utformat för dig som gör riktigt stora affärer med stora summor, och som gärna ser att courtageavgiften alltid är den samma oberoende av affärens storlek. Här gäller endast en fast avgift på 99kr, med undantag för affärer utanför Norden då den rörliga räntan är på 0,079% över en viss summa.

Att göra ett aktivt val med Nordnet Courtage

Tänk på att du själv kan vara med och påverka din egen aktiehandel genom att aktivt välja vilken courtageklass du vill ha. Nordnet strävar efter att erbjuda låga courtageavgifter till alla sina kunder, oavsett om de gör stora eller små affärer.

Om du inte gör ett aktivt val då du blir medlem hos Nordnet så kommer de automatiskt placera dig och din depå under courtageklass Liten. Det är oftast en klass som passar bra om du tänkt sätta igång med din aktiehandel och göra någorlunda generösa affärer. Såklart är det inte bästa valet för alla, så för att öka dina chanser om att hitta rätt bör du vara delaktig.

Är det möjligt att byta courtageklass hos Nordnet?

Ja, det är det absolut. Om du själv inte varit aktiv i ditt val av courtage från början, eller om du inser att en annan nivå passar dig bättre efter att tag av aktiehandlande så finns det möjligheter att byte. Då flyttar du din depå till en annan klass som passar dig och dina affärer bättre.

Kom ihåg att det bara är möjligt att byta courtageklass var 30:e dag och att du endast kan ha en och samma courtageklass för alla dina depåer, så det gäller att vara rätt säker och direkt i sitt val. Själva processen är lätt att utföra på egen hand; Mina sidor -> min profil & inställningar -> konton/ förskärningar.

Sammanfattning Nordnet Courtage

Hos Norndet är alla som är intresserade av att börja handla med aktier eller andra värdepapper välkomna. Det finns många valmöjligheter när det kommer till Nordnet Courtage och den courtageklass som passar dig och din aktiehandel bäst, där de gärna ställer upp för att hitta den optimala lösningen för dig.

Du själv kan vara delaktig i valet om vilken courtageklass som du vill ha på din depå, vilket också avgör hur mycket du behöver betala i courtageavgift för dina affärer. Vi hoppas att den här texten om Nordnet Courtage och allt som rör ämnet kan underlätta för dig då du ska sätta igång med aktiehandel hos Nordnet. Lycka till!

Alrik Nilsson