Sälja guld – så går processen till

Det har blivit alltmer populärt att köpa, spara och sälja guld. Det absolut viktigaste då man vill sälja guld är att välja en erfaren butik. Det är nämligen värderingen som är det viktigaste då man säljer guld, eftersom den i slutändan avgör hur mycket pengar man får. Man kan lämna in nästan vilken typ av guld som helst, från mynt till guldskrot och guldsmycken. Det är främst fyra steg som gås igenom då man säljer sitt guld:

  • Guldet lämnas in till värderare
  • Guldet värderas
  • Värderingen godkänns
  • Försäljningen är klar och man får pengar på kontot

Lämna in guldet

Det första man gör är att lämna in guldet hos en värderare, oftast en butik som köper guld. Man kan antingen välja att själv gå till butiken och lämna in guldet eller så kan man beställa en guldpåse och skicka guldet till butiken på ett säkert sätt. När man lämnat guldet för värdering innebär detta inte automatiskt att man valt att sälja sitt guld, utan man kan vänta på värderingen innan man tar sitt beslut.

Guldet värderas

Nästa steg i processen är att guldet värderas av en kunnig värderare. Detta steg är det viktigaste eftersom det är avgörande för hur mycket pengar man i slutändan får. Därför bör man se till att man får en erfaren värderare så att priset blir så rättvist som möjligt.

Värderingen godkänns

När värderingen är genomförd ska man godkänna denna för att försäljningen ska gå igenom. Det innebär helt enkelt att man accepterar den värdering som utförts. Man bör ta lite tid på sig att fundera på huruvida man vill sälja sitt guld eller inte, och inte ta några förhastade beslut.

Guldet är sålt och pengar rakt in på kontot

Om man accepterar värderingen är försäljningen genomförd och man får pengarna in på kontot inom 24 timmar. Ofta kan man även få pengarna i kontant om man valt att gå till den fysiska butiken.

Att sälja guld ska vara enkelt

Det viktigaste då man väljer att sälja sitt guld är att vända sig till en erfaren butik med en kunnig värderare. Det försäkrar också att processen är väl genomtänkt, enkel och snabb. Det ska inte vara krångligt att sälja guld utan det ska gå smidigt.

Alrik Nilsson