Innan du tar ett företagslån bör du tänka på detta

Har du blivit erbjuden ett företagslån? I sådana fall kan du känna dig frestad att acceptera erbjudandet på direkten. Men innan du undertecknar avtalet finns det vissa saker som du bör ha tänkt igenom.

Genom att tänka lite mer strategiskt och långsiktigt kan du undvika att begå misstag. Du kan säkerställa att lånet ifråga är det rätta för ditt företag och dess unika ekonomiska situation. Genom att ta dig tid att jämföra flera företagslån kan du spara pengar och undvika att falla i någon av de vanliga fallgroparna.

Nedan dyker vi lite djupare ner i detta ämne och berättar hur du bör resonera. Vi delar med oss av praktiska tips och råd som hjälper dig att fatta ett mer välgrundat beslut!

Att tänka på innan du ansöker om ett företagslån

Innan du ansöker om ett lån till ditt företag bör du bland annat fundera över följande aspekter:

  • Valet av långivare. Det är viktigt att du väljer rätt långivare när ditt företag ska ansöka om ett företagslån. Alla banker och kreditinstitut är nämligen inte stöpta i samma form utan det finns viktiga skillnader mellan dessa. Därför vill du “hoppa i säng” med en långivare som passar bra ihop med ditt företag och dess filosofi.
  • Krävs någon säkerhet? Vissa banker och andra långivare kräver att du ställer ut en säkerhet för lånet. Detta görs för att de ska känna sig tryggare med att låna ut pengar till ditt företag. Om lånet inte återbetalas i tid kan långivaren lägga beslag på den egendom som har ställts som säkerhet för lånet. Därför är det viktigt att du är helt säker på att ditt företag har den återbetalningsförmåga som krävs. Detta bör du också förvissa dig om även om du ansöker om ett lån utan krav på säkerhet.
  • Återbetalningstid och belopp. Du bör även säkerställa att du lånar ett lagom stort belopp och över en rimlig tid. Detta för att du inte ska sitta fast med antingen ett alltför stort lån och/eller ett med en alltför lång löptid. Men du vill inte heller låna för lite kapital eller välja en för kort löptid.