Värt att kolla på när du jämför försäkringar

Hus och hem, djur, bilar, barn och snöskotrar – det finns många saker som bör ha en försäkring men det är inte helt lätt att välja en. Försäkringsbranschen är stor och det finns både gamla, nya, välkända och okända bolag att välja bland. Nedan följer några tips på saker att kolla närmare på när du jämför försäkringar.

Varför försäkring?

Innan du jämför försäkringar kan det vara bra att veta hur dom fungerar och varför det är bra att ha. Många saker bör absolut försäkras medan det i andra fall kan vara bortkastade pengar. På det stora hela fungerar en försäkring som ett slags avtal – där kunden betalar en månads- eller årspremie till det valda försäkringsbolaget. I sin tur ges kunden ett ekonomiskt skydd om den försäkrade saken till exempel skulle skadas på något sätt.

Eftersom försäkringsbolagen och vad dom erbjuder kan skilja sig mycket på flera olika sätt är det fördelaktigt att du jämför försäkringar innan dom tecknas – för att få ett så bra skydd som möjligt utifrån behov och önskemål. Det viktiga är att utgå från det egna behovet och inte titta för mycket på premien.

Tips när du jämför försäkringar

Det finns flera saker att kolla närmare på när du jämför försäkringar – inte minst innehåll, försäkringsbelopp och självrisk. Många väljer också att granska priserna noggrant när dom och det kan vara väl värt att lägga lite tid även på det. Följande punkter är också värda att kolla närmare på innan en försäkring tecknas:

  • Villkor
  • Försäkringsbolagens kundbetyg

En försäkring skulle som sagt kunna liknas vid ett slags avtal och därmed är det också väldigt viktigt att läsa igenom villkoren. Vad gäller kundbetyg så kan dom kollas upp och jämföras för att få en ännu bättre bild av dom olika bolagen – vissa kanske till exempel har övervägande nöjda kunder och andra kan ha många missnöjda.

För att hitta rätt försäkring är det också bra utgå från vad eller vem som ska försäkras – vissa försäkringsbolag är bättre på bilar och andra på sjuk- och olycksfall. Å andra sidan kan det vara praktiskt att ha alla försäkringar på ett och samma ställe och då gäller det att hitta ett försäkringsbolag som arbetar inom många områden men som samtidigt erbjuder bra priser, villkor och så vidare.