Två orsaker till lån utan UC

Vad menas med lån utan UC? Av vilka anledning vill personer teckna dessa lån? Svaret är enklare än vad många tror.

Lån utan UC – Vad innebär det?

I Sverige finns flera kreditupplysningsföretag vilka bistår företag med ekonomisk information kring privatpersoner och företag. När exempelvis en bank får in en låneansökan beställer de en kreditupplysning från något av dessa upplysningsföretag. På denna upplysning kan det exempelvis framgå:

 • Personens deklarerade inkomst
 • Om personen har betalningsanmärkningar
 • Om personen har andra lån/krediter registrerade
 • Om det finns skuld hos Kronofogden

Om banken väljer att beställa kreditupplysning hos UC kallas det för ”lån med UC”. En bank som beställer upplysning hos annat kreditupplysningsföretag erbjuder därmed ”lån utan UC”. De kan exempelvis använda Bisnode.

Vilka fördelar finns?

Det finns framförallt två orsaker till att personer önskar teckna ett lån utan UC.

 • Informationen är missgynnande
  Alla kreditupplysningsföretag hämtar information från öppna källor som exempelvis Skatteverket. Utöver det använder de egen information för att sammanställa hur kreditvärdig en person eller ett företag är. Det innebär därmed att olika upplysningsföretag kan ha olika information som ligger till grund för detta betyg.

  Om UC skulle ha missgynnande information om en person kan den personen vilja teckna ett lån utan UC vilket därmed innebär att annat upplysningsföretag används. Därmed kan chansen att få lånet beviljat vara större. Det finns förslag på att ett nationellt kreditupplysningsregister ska skapas. Det skulle då innebära att alla upplysningsföretag får ta del av exakt samma information. Men så länge detta inte har skett kommer de ha olika information som ligger till grund för deras kreditbedömning.

 • Att påverka sin kreditvärdighet
  Den absolut vanligaste orsaken till att vilja teckna lån utan UC är det som nämns ovan, dvs. ökad möjlighet att få lån. Men det finns även en annan orsak.
  Många kreditupplysningar, inom kort tid, påverkar en persons kreditvärdighet. En person som därmed ansöker om lån hos flera olika banker/långivare samma månad kan försämra sin kreditvärdighet hos det upplysningsföretag som används.

  En person som därmed inte vill påverka sin kreditvärdighet hos UC bör i första hand söka lån utan UC. Då kommer enbart andra upplysningsföretag att användas varpå den aktuella kreditvärdigheten hos UC kvarstår. Det kan exempelvis vara viktigt om bolån eller annat lån förväntas tecknas hos UC inom en snar framtid.