Samla lån för lägre ränta

När man har flera olika lån som tillsammans blir en större summa innebär det ofta också en hög månadskostnad och totalkostnad för lånen. Genom att samla lån över likvidum till ett enda större lån, ett samlingslån, blir kostnaden mindre. Då hamnar dessutom allt på samma faktura och man slipper massa olika administrations- och handläggningsavgifter. Det blir enklare att hålla koll på sin ekonomi och man kan lägga tid på annat.

Därför är det bra att samla lån

Det finns många anledningar till att samla sina lån. Förutom det självklara, att det blir billigare, blir det också lättare att organisera sina månadsutgifter. Flera olika lån skapar dessutom en sämre kreditvärdighet, vilket kan göra det svårare att få andra lån beviljade i framtiden. När man ansöker om lån är det kreditvärdigheten som bedöms av långivarna, och en dålig kreditvärdighet gör inte bara att det blir svårare att bli beviljad att låna, utan räntan blir också högre om man lyckas få ett lån. Man gör sig alltså en stor tjänst genom att samla ihop lånen.

Så fungerar det

Det finns tjänster som kan hjälpa till att samla ihop lån och krediter till ett samlingslån. Ofta fyller man i ett formulär med information om lånen. Man räknar ut skuldernas totalbelopp och anger under hur lång tid man vill betala tillbaka lånet. Man behöver även fylla i sina personuppgifter och signera med bank-ID. Denna ansökan skickas sedan vidare till långivare och efter ett tag får man erbjudanden skickade till sig. När erbjudanden börjar trilla in är det bara att jämföra och välja den långivare som erbjuder den mest förmånliga räntan för samlingslånet.

God kreditvärdigheten = Låg ränta

Eftersom kreditvärdigheten är a och o då man vill få till bra villkor och låg ränta vid en låneansökan bör man se till att skydda denna. Kreditvärdigheten baseras på en rad olika faktorer:

  • Betalningshistorik
  • Nuvarande ekonomisk situation
  • Mängden kreditupplysningar som tagits

Ju fler kreditupplysningar som tas, desto sämre kreditvärde. Därför är det en mycket god idé att använda sig av en jämförelsetjänst då man letar efter samlingslån. Då tas nämligen bara en enda kreditupplysning som alla långivare får dela på.

Alrik Nilsson