Så kan du ta lån utan UC

Lån utan UC är ett populärt sätt att låna bland låntagare som inte vill att en kreditupplysning görs hos Upplysningscentralen (UC). I dagsläget är det ofta möjligt att låna upp till 50 000 kronor på detta vis. Därför brukar man klassificera dessa lån som snabblån – du kan helt enkelt låna ett mindre belopp och detta snabbt.

När du tar ett lån utan UC görs alltså ingen kreditupplysning via just UC. Upplysningen tas istället via en annan leverantör, såsom Creditsafe eller Bisnode. Därmed syns inte den kreditupplysning som görs i UC:s register. Därför påverkas inte heller din kreditvärdighet eller möjlighet att i framtiden beviljas lån negativt. Det är annars vanligt så är fallet på grund av att långivare bedömer alltför många kreditförfrågningar har gjorts.

Fördelarna med att ta lån utan UC

Det finns flera fördelar med att ansöka om lån utan UC. Den kanske allra mest uppenbara fördelen är att du kan bibehålla en hög kreditvärdighet hos Upplysningscentralen. Det ser nämligen inte särskilt bra ut i långivarnas ögon om du som potentiell låntagare har en rad kreditupplysningar och låneansökningar registrerade i deras register. Så om du har shoppat runt bland långivare i jakten på ett snabblån under den senaste tiden är risken stor att du får avslag på dina ansökningar på grund av just detta.

Men det finns som bekant flera olika kreditupplysningsföretag i Sverige. En fördel för dig som söker lån är att dessa inte delar informationen i sina register sinsemellan. Så om du till exempel ansöker om ett lån och kreditupplysningen görs via Bisnode syns inte denna i UC:s register. Vad detta innebär i praktiken är att du kan ansöka om snabblån hos olika långivare som inte gör sin upplysning hos UC. Detta trots att du tidigare har flera upplysningar registrerade där sedan tidigare. Detta är den främsta fördelen med att ansöka om lån utan UC:s inblandning.

För att sammanfatta det hela åtnjuter du dessa fördelar:

  • Ansökningar om lån utan UC registreras inte i UC:register.
  • Du kan beviljas lån trots många förfrågningar hos UC på sistone.
  • Det kan vara enklare för dig att beviljas lån när ett annat kreditupplysningsföretag används.
Alrik Nilsson