Privatlån, lån utan UC och hur du väljer det bästa lånet

Det finns många olika typer av privatlån och det kan vara svårt att veta vilket som är det bästa för just dig. Men det finns några saker du kan tänka på som kan hjälpa dig göra ett bra val:

 • Vad behöver du låna pengar till? Vilket lån som är bäst för sig beror på vad du ska göra med pengarna. Vill du starta eget företag, bygga ett hus, eller behöver du kanske en mindre summa just nu innan du får lön från ditt nya jobb?
 • Hur mycket pengar behöver du? Det är viktigt att inte låna mer pengar än vad du verkligen behöver, eftersom det innebär högre kostnader för lånet.
 • Vad är din återbetalningsplan? Se till att du har en realistisk plan för hur du ska betala tillbaka lånet, så att du inte hamnar i ekonomiska problem.
 • Hur länge behöver du låna pengarna? Långa låneperioder innebär högre kostnader, så det är bäst att ha en kortare period om det går.
 • Har du andra skulder? Om du redan har andra skulder, som exempelvis studentlån eller kreditkortsskulder kan det vara bäst att välja ett lån med en lägre ränta.
 • Kanske söker du privatlån utan UC? En kreditupplysning måste alltid göras enligt lag, men idag väljer många hellre lån där kreditupplysningen görs genom ex. Creditsafe eller Bisnode.

Upplysningscentralen

Upplysningscentralen, eller UC AB, som det heter numera , är Sveriges största företag inom kreditupplysning. Sedan 1977 har de varit aktiva och är det företag som alla storbanker i Sverige använder.

UC är en kreditupplysning som de flesta långivare gör för att se till din ekonomiska historia. UC en central där all information om dina tidigare skulder samlas. En bra betalningshistorik innebär vanligtvis en bättre ränta på ditt privatlån, så det kan vara värt att titta på om du har en stabil inkomst. Glöm dock inte att jämföra flera olika långivare för att se till att du får det bästa möjliga erbjudandet.

Olika privatlån på marknaden

Det finns massor av olika privatlån på marknaden och det kan verka överväldigande. Men om du tänker på dessa saker när du väljer ett lån, så kommer du att hitta det bästa lånet för just dig. Glöm inte att alltid jämföra flera olika långivare innan du väljer ett lån, för att se till att du får det bästa möjliga erbjudandet.

 • Hur är din betalningshistorik? En bra betalningshistorik innebär vanligtvis en bättre ränta på ditt privatlån.
 • Vilka är dina inkomster och utgifter? Om du har höga inkomster och låga utgifter, så kan det vara en idé att välja ett lån med en längre återbetalningsperiod.
 • Vad är din inkomstsituation? Om du har en stabil inkomst, så kan det vara bättre att välja ett lån med en kortare återbetalningsperiod.
 • Hur mycket pengar behöver du? Det är viktigt att inte låna mer pengar än vad du verkligen behöver, eftersom det innebär högre kostnader för lånet.
 • Läs alltid igenom villkoren för lånet noga innan du signerar det. Det är viktigt att du vet exakt vad du går in i, så att du inte hamnar i ekonomiska problem.

Det finns alltså massor av saker som man ska tänka på när man väljer privatlån. Men om man håller sig till dessa riktlinjer så är det mycket enklare att hitta det bästa lånet för just din situation! Kanske har du redan ett bra erbjudande från din bank, men det är alltid värt att jämföra med andra långivare för att se om du kan få ett bättre erbjudande någon annanstans.