Nordea Courtage
Allt om Nordea courtageavgifter. Om du tidigare handlat med aktier så har du säker hört talas om uttrycket Courtage, till exempel om du är bekant med Nordea Courtage. Har du inte handlat med aktier förr är det störst troligt att du inte har hört om just det uttrycket, och det är därför vi ska redogöra för det här. Kort sagt kan man säga att courtage är den avgift du måste betala i samband med att du köper eller säljer en aktie, och det är alltså ett uttryck kopplat till aktiehandel. Nedan redogör vi för allt som har med just Nordea Courtage och courtageavgifter i allmänhet.
Vad betyder Courtage?
För att göra det så enkelt som möjligt så brukar man ofta tala om courtage som en slags handelsavgift, som alltså appliceras i och med att du ska utföra en aktieaffär. Som sagt så är det alltså ett uttryck som omnämns i samband med aktier och aktiehandel generellt, där courtageavgiften betalas i samband med eller efter en aktieaffär har gjorts.
Oavsett om du köper eller säljer en aktie så får du oftast, inte alltid, betala en courtageavgift på den specifika aktien. Med andra ord betalar du inte bara för själva aktien och den kurs/ det pris den handlas för, utan du måste också betala avgiften för att du ska kunna köpa aktien. Beroende på vilken nätmäklare du handlar för, hur mycket du handlar för, och vilken aktie du köper så kan courtageavgiften variera.
Hur avgörs courtageavgiften för en viss aktie?
Vilken courtageavgift som gäller för just den aktie du ska handla beror som sagt på vilken nätmäklare du handlar för, hur många aktier du ska köpa eller hur stora summor du lägger in, samt vilken aktie du ska köpa eller sälja.
Vanligt är att en akties courtageavgift är förutbestämd till en viss fast summa, som sen ökar i takt med att du höjer den totala ordersumman för just den aktien. Vissa courtageavgifter styrs av fasta priser, medan andra ökar procentuellt eller trappar av ju mer du handlar för. Vilket upplägg som gäller beror på var du handlar dina aktier, där exempelvis Nordea Courtage är lite speciellt när det gäller just det.
Vad är Nordea Courtage? Vad innebär det för mig?
Däremot kan courtageavgiften också variera beroende på vilken courtageklass eller vilket medlemskap du har hos nätmäklaren. Just Nordea Courtage är lite speciellt i förhållande till andra vanliga nätmäklare, just för att de inte direkt erbjuder några varierande courtageklasser för olika kunder.
Det som alltså skiljer Nordea från en hel del andra nätmäklare, med fokus på aktiehandel och investeringar, är att de vill underlätta för samtliga kunder genom att skippa valen av courtageklasser. Istället har en och samma prislista för samtliga kunder, där du snabbt och enkelt kan hitta de avgifter som gäller då du ska handla med någon form av värdepapper.
Detta innebär att du inte kan påverka den avgift du själv ska betala, som du kan göra när du ges möjlighet att ta del av en viss courtageklass utifrån din aktiehandel. Att kunna göra det valet är ofta en fördel i och med att courtageavgiften anpassas efter hur ofta du handlar aktier och hur stora affärer du gör.
Fördelen med upplägget av Nordea Courtage är ju att du som kund slipper krånglet om att välja courtageklass, och att alla istället har exakt samma pris att utgå ifrån för att det ska bli så rättfram och enkelt som möjligt. Trots denna gemensamma prislista kan de erbjuda bra priser, låga courtageavgifter och ett brett utbud av aktier till samtliga kunder, där de också faktiskt har rätten att säga att de erbjuder en av marknadens lägsta courtageavgifter.
Med Nordea Courtage kan du alltså handla på ett flertal marknaden världen över, och ändå få ett bra pris utan att behöva välja mellan olika courtageklasser eller fundera över vilken lösningar som kommer att passa bäst med just din planerade aktiehandel. Det roliga är att de erbjuder in princip samma priser på de svenska som de utländska marknaderna.
Courtageavgifter hos Nordea
Med tanke på att Nordea Courtage bara är en och samma prislista för samtliga kunder så finns det egentligen inte så mycket att fundera på, det finns alltså inget att välja mellan. Det enda som kan vara bra att veta om är att avgifterna för courtaget kan variera beroende på vilka marknader du ska handla på och vilket land du ska handla i.
Deras prislista är väldigt kort och direkt, och det är inte alls svårt att förstå sig på vad som gäller för just dig och vilka courtageavgifter du kommer att betala då du använder Nordea som nätmäklare och tar del av Nordea Courtage. Nedan listar vi lite kort vad som gäller för aktiehandel i och utanför Norden, och vilka marknader som är inräknade.
- Svenska och Nordiska Värdepapper
Om du ska handla med svenska och nordiska värdepapper hos Nordea gäller två olika courtageklasser beroende på vilken marknad du ska handla på. För Nasdaq OMX Nordic, First North och Oslo Börs gäller en rörlig ränta på 0,06%, som då appliceras med en minsta courtageavgift på 1kr och en maximal avgift på 99kr.
Om du handlar på marknader som NGM, NGM MTF och Aktietorget så gäller samma rörliga ränta på 0,06%, fast med skillnaden att du alltid måste betala en minsta courtageavgift på 19kr och obestämd maximal avgift.
- Utländskt noterade värdepapper
När du handlar på marknader i andra länder gäller andra courtageavgifter än de i Sverige och norden. För Storbritannien, Frankrike, Portugal, Holland, Belgien, Tyskland, Spanien, Italien, Schweiz, USA och Kanada gäller samma avgift för samtliga länder; en rörlig ränta på 0,06%, med en minsta avgift på 1 £/1 €/1 CHF/ 1 $/ 1 CAD.
Dina val med Nordea Courtage
Med andra ord erbjuder Nordea Courtage alltid en rörlig ränta på 0,06% när du handlar med aktier eller andra värdepapper, vilket innebär att din totala courtageavgift räknas ut i förhållande till hur stor affären är och hur många aktier du handlar.
Däremot varierar de olika marknaderna när det kommer till minsta och högsta avgift, där det i vissa fall är betydligt mycket billigare att handla över en viss summa medan det i andra fall är lika höga avgifter oavsett hur mycket eller lite du handlar för. Det generella priset är det samma, men den totala summan kan variera beroende på marknaden i sig.
Här, alltså när det kommer till just den marknad du ska handla i, kan du själv ha en någorlunda sägen i det hela. Du själv kan räkna ut den courtageavgift du kommer att behöva betala genom att titta på Nordeas satta prislista för olika marknader, och alltså kan du själv välja vilken marknad som du tycker ser bäst ut och som passar dina uträkningar i aktiehandeln.
Något som ska kommas ihåg när det handlar om just Nordea Courtage är att de har en hel del andra prislistor och prissättningar när det kommer till olika typer av värdepappershandel. Sammanfattningsvis är det bara nödvändigt att du kollar på det som vi listade ovan, men för ytterligare detaljer och upplägg för specifika marknader och värdepapperstyper finns det en mer ingående och detaljerad lista att gå igenom.
Såvida du inte ska handla med optioner gäller dock alltid en rörlig ränta på 0,06% utifrån den valda aktien. Med Nordnet Courtage får samtliga kunder chansen att göra lönsamma och kostnadseffektiva aktieaffärer på samtliga marknader, oberoende av hur mycket man handlar för, hur stora insättningar man gör och var man vill handla.
Sammanfattning Nordea Courtage
Nordea Courtage kan sammanfattas som en nätmäklarplats dit alla är välkomna, och där nätmäklaren i sig vill erbjuda samma prisvärda erbjudanden för alla kunder som vill göra aktieaffärer på deras plattform.
Det är lite speciellt att de endast erbjuder en och samma prislista för samtliga kunder, och just att de inte erbjuder anpassade courtageklasser eller valbara lösningar kommer med både fördelar och nackdelar.
Icke-existensen av olika courtageklasser underlättar för kunderna och förenklar medlemskapet, där alla har samma rörliga ränta och minsta/ högsta avgift för olika marknader. Courtageavgiften avgörs alltså inte av hur mycket du handlar för eller hur stora affärer du gör, utan det avgörs helt enkelt av den marknad du handlar på.
En nackdel med denna gemensamma prislista och den begränsade valmöjligheten är att det inte alltid är möjligt att hitta bästa möjliga lösning för olika kunder. De ”allmänna” avgifterna som de erbjuder är skapade med tanken att vara lönsamma för de flesta aktieaffär, men just det här lite mer personliga valet saknas.
Kort och gott har Nordea Courtage och deras courtageavgift tagit marknaden till en annan nivå med deras sätt att tänka. Tanken är att de vill ge möjligheten för samtliga kunder att handla med aktier och investera i olika marknader utan att man ska behöva tänka så mycket på olika courtageklasser och avgifter, utan att det ska vara så enkelt som möjligt.
De erbjuder trots allt en låg ränta i förhållande till många andra nätmäklare av samma kaliber, och alltså finns det goda möjligheter att handla på de marknader som är av intresse och ändå få en passande courtageavgift utifrån affärens storlek. Det finns ändå en del att utforska i Nordeas generösa utbud, inte minst Nordea Courtage.
Läs vår artikel om Avanza Courtage här
- Hitta det bästa bokföringsprogrammet för ditt företag - 22 december, 2022
- Jämför samlingslån och spara pengar - 27 februari, 2021
- Kostnadsfritt courtage på Nordnet - 12 november, 2020