Hitta det bästa bokföringsprogrammet för ditt företag

Stort eller litet, aktiebolag eller enskild firma? Oavsett vilken typ av företag du driver så är bokföringen en viktig del av det – och till hjälp finns många bra bokföringsprogram. Det faktum att det finns en del olika alternativ att välja bland kan göra att valet känns svårt, men det finns några bra tips för att hitta det bästa bokföringsprogrammet för just ditt företag.

Företagsform och företagets storlek

Det finns en del att välja på när det kommer till bokföring för företag och för att hitta det bästa bokföringsprogrammet är ett bra första tips att utgå från företagsform och företagets storlek. För en enskild firma räcker det ofta gott och väl med ett enklare program medan det är vanligt att aktiebolag och andra större företag har större behov.

I ett bokföringsprogram ska du kunna sköta allt viktigt som har med företagets siffror att göra men exakt vad det är kan skilja sig otroligt mycket mellan olika typer av verksamheter. Som tur är finns något som passar för dom flesta – där dom mer avancerade programmen i regel har en rad fler funktioner än i dom enklare, till exempel:

  • Faktureringstjänster
  • Lönehantering
  • Momsredovisning
  • Årsredovisning

För att hitta det bästa bokföringsprogrammet för just dig kan det även vara bra att fundera på hur företagets utveckling framåt ser ut. Är planen att det ska växa och därmed kanske få fler anställda? I så fall kan det vara en god idé att välja ett program där det finns möjlighet att lägga till kringtjänster och funktioner när dom behövs. Har företaget däremot redan nått sina stora mål och inga större förändringar väntas kanske det inte är lika viktigt att tänka på just nu.

Ta hjälp av en jämförelsesida för att hitta det bästa bokföringsprogrammet

Utbudet av bokföringsprogram kan kännas som en förirrande djungel och för att få en bra överblick över vilka alternativ som finns är ett bra tips att använda någon av dom jämförelsesidor som finns. På dessa sidor jämförs bland annat funktioner och kringtjänster men det finns även många bra tips och råd inför valet – bland annat utifrån olika företagsformer.

Tänk dock på att det bästa bokföringsprogrammet på pappret inte nödvändigtvis är det bästa för dig och ditt företag – i slutändan bör det vara behovet som angörs vilket program som väljs.

Catarina Sundqvist
Senaste inläggen av Catarina Sundqvist (se alla)